Koffie op 6 manieren

In de ochtend om wakker te worden, als genietmomentje tijdens de middag of als afsluiter van de avond, koffie heeft voor veel mensen een vaste plek door de dag heen. We drinken het al jaren en ‘gewoon’ een kopje zwarte koffie is nog steeds het meest populair onder de Nederlanders. Toch is er de laatste jaren veel veranderd in de manier waarop we thuis koffie drinken. Van filterkoffie gingen we naar pad- en cup machines (denk aan Senseo of Nespresso), naar volautomaten zoals Jura koffiemachines en sinds de laatste jaren ook slow coffee. Wat is dan de beste manier om je kopje koffie te zetten? Dat kan ik je helaas niet vertellen; de beste manier is nu eenmaal de manier die jij het lekkerste vind.

In deze blog ga ik wat meer vertellen over verschillende zetmethodes en hoe je je huidige kopje koffie kan upgraden.

Wat zijn de verschillende zetmethodes?

Tegenwoordig zijn er veel manieren om een kopje koffie te zetten, en met al die opties is het soms moeilijk door de bomen het bos te kunnen zien. De volgende koffiezetmethodes zijn enkele van de meest populaire vandaag de dag:

  1. Espresso – volautomaat

Koffie op basis van espresso heeft veel body en een krachtige smaak. Perfect om op zich te drinken of te verwerken in een drank op basis van (plantaardige) melk. Wil je espresso zonder al te veel gedoe, dan is een volautomatische espressomachine de perfecte uitkomst. Deze machines, zoals de Jura espressomachines, zetten met één druk op de knop een heerlijk kopje koffie; van espresso’s tot americano’s en latte’s.

2. Espresso – semi-automaat

Wil je wat meer controle over je espresso en vind je het leuk om te experimenteren, dan is een semi-automatische espressomachine, oftewel pistonmachine, misschien wel wat voor jou. Bij een semi-automaat maal je de bonen zelf en heb je controle over de hoeveelheid koffie die je gebruikt. Koffie zetten met een semi-automatische espressomachine vergt wel wat oefening voordat je tevreden zal zijn met de uitkomst.

3. Percolator

Als je van een sterk kopje koffie houd maar geen espressomachine aan wil schaffen, dan is  de percolator een goede uitkomst. De percolator wordt ook vaak een espresso maker genoemd, maar technisch gezien kan het niet de hoge druk creëren die nodig is voor echte espresso. De smaak is krachtig en vergelijkbaar met een americano, maar de koffie heeft minder body dan koffiedranken op basis van espresso.  Zoals altijd raden wij het gebruik van versgemalen koffie aan, zo behoud je de smaak van de koffieboon het beste.

4. Pour over

Houd je van een wat complexer smaakprofiel? Probeer dan eens pour over koffie, bijvoorbeeld met een V60 dripper. Bij pour over wordt er meer water gebruikt en is de koffie langer in contact met het water dan bij espresso. Door het tragere proces kunnen er meer smaken vrijkomen. Vooral koffies met frisse en fruitige tonen doen het daarom goed bij deze zetmethode. Ook hier raden we aan om versgemalen koffie te gebruiken, voor de smaak, maar ook omdat pour over koffie een iets grovere maling nodig heeft dan de gemalen koffie die je standaard in de supermarkt kan vinden. Maal dus zelf je koffie of haal het bij een branderij of koffietent in de buurt die het voor je kunnen malen.

5. French press

De french press, of cafetiere, is een aantrekkelijke keuze als je een wat sterkere koffie wil zonder al te veel gedoe. Bij deze zetmethode ‘weekt’ de koffie als het ware in het water. Het is geen erg snelle methode, omdat de koffie zo’n 4 minuten moet trekken. Op deze manier kunnen alle smaken goed vrijkomen. Ook bij de french press is de juiste malingsgraad belangrijk, deze moet aan de grove kant zijn, anders verloopt het proces te snel en komen er ongewenste smaken vrij.

6. AeroPress

De AeroPress is een recente toevoeging aan het rijtje, maar al ontzettend populair in de koffiewereld. Deze koffiezetmethode produceert een heldere, zoete smaak die beïnvloed wordt door hoe je de koffie zet. Met de AeroPress beslis je namelijk zelf de maalgraad, hoeveelheid koffie, hoeveelheid water, en de temperatuur van het water. Op die manier kan je koffie zetten die meer weg heeft van espresso of juist meer lijkt of filterkoffie, je kan zelfs cold brew koffie maken met de AeroPress.

pourover koffie met hario v60 zetmethode

Natuurlijk zijn er veel meer manieren om koffie te zetten, maar afhankelijk van hoeveel tijd, geld en moeite je in je dagelijkse kopje koffie wil stoppen zijn deze 6 methodes een goed beginpunt.

Heb jij jouw favoriete manier van koffiezetten al gevonden? 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *