Pesto met pistache

recept om makkelijk zelf pesto te maken zonder pijnboompitten met pistachenoten

Zelf pesto maken is veel sneller en makkelijker dan je misschien denkt. Groene pesto kan je makkelijk maken in de tijd die de pasta nodig heeft om te koken. 

Met dit recept voor zelfgemaakte verse pesto heb je dus in no-time een lekkere pasta pesto op tafel staan. 

De klassieke Italiaanse groene pesto, ook wel bekend als pesto genovese wordt gemaakt op basis van pijnboompitten, parmezaanse kaas, olijfolie en natuurlijk basilicum. Dit recept is een variatie op de klassieke groene pesto door pistachenoten te gebruiken in plaats van pijnboompitten. 

Recept voor zelfgemaakte pesto met pistache noten in een Magimix keukenmachine

Over de key ingrediënten:

BASILICUM: Het hoofdingrediënt! Groene pesto (pesto verde) is natuurlijk geen pesto zonder basilicum. 

PISTACHENOTEN: Omdat deze pesto zonder pijnboompitten wordt gemaakt kiezen we voor pistachenoten. De pesto kan je ook maken met walnoten, cashewnoten of met amandelen maar pistachenoten zijn super lekker en mooi groen. 

PARMEZAANSE KAAS: Parmezaanse kaas geeft een lekkere zoutige smaak en structuur aan de pesto. Wil je de pesto zonder kaas maken, dan kan je de kaas vervangen door een paar 5-6 eetlepels edelgistvlokken. 

OLIJFOLIE: Ook erg belangrijk bij pesto, een goede lekkere olijfolie.  

Recept voor zelfgemaakte pesto met pistache noten in een Magimix keukenmachine

PISTACHE PESTO VERDE

4 porties (+- 160 gram)
10 minuten

Ingrediënten

  • 40 gram basilicum
  • 30 gram gepelde pistachenoten (of pistachenotengruis)
  • 30 gram vegetarische parmezaanse kaas
  • 3-4 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • Zout en peper naar smaak

 

Benodigdheden

 

Bereidingswijze

  1. Zorg dat je eerst de basilicum wast (je kan zowel de blaadjes en de stengels van de basilicum gebruiken). 
  2. Pel de knoflooktenen. 
  3. Voeg dan de basilicum, knoflook, gepelde pistachenootjes, en parmezaanse kaas toe aan de keukenmachine en maal tot het een gladde massa vormt. Als je een staafmixer gebruikt, doe dan de ingrediënten in een hoge maatbeker en mix tot een gladde massa. 
  4. Voeg eetlepel per eetlepel de olijfolie toe totdat het de juiste dikte heeft. 
  5. Kruid bij met een snuf zout en gemalen zwarte peper naar smaak. 
  6. Gebruik meteen of bewaar in een schoon potje/schaaltje in de koelkast. 

Hoe lang kan je pesto bewaren?

Deze zelfgemaakte groene pesto kan je tot 5 dagen in de koelkast bewaren. Zorg dat je de pesto in een schone glazen pot, bakje of schaaltje doet en afdekt.

Gebruik de pesto voor een klassieke ‘pasta pesto’ of één van deze andere lekkere pesto gerechten:

  • Gegrilde groene asperges met pesto
  • Zomerse risotto met champignons en pesto
  • Plaattaart met courgette en pesto
  • Pesto ovengroenten
  • Pesto wraps met spinazie en zalm
  • Pesto spread voor panini

Naast allerlei lekkere maaltijden kun je pesto ook gebruiken als marinade, als pizzasaus, als dip of dipsaus, als dressing en nog veel meer. 

1 thought on “Pesto met pistache”

  1. Pingback: Pasta pesto met witte asperges - De Keuken van Julienne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *